Maak de lekkerste gerechten op de BBQ!

Maak de lekkerste gerechten op de BBQ!

30 mei 2019 0 Door Berend

Ja! Het is eindelijk zo ver! Het mooie weer is eindelijk echt in aantocht. Als je het nog niet op het nieuws of internet had gezien dan had je het wel kunnen merken in de supermarkt. Alles lijkt nu wel te worden ingericht op het aankomende mooie weer. Zo is de zonnebrand in de aanbieding en kun je overal ineens tuinstoelen kopen. Ook worden de wegwerp barbecues weer tevoorschijn gehaald. Dat het van die wegwerp dingen zijn, heb ik altijd jammer gevonden want heb je wel eens gekeken naar een kamado BBQ?

Wat is dat?

Een wegwerp bbq kent iedereen wel en dat is ook niet hetgene waar ik op doelde. Ik bedoelde de kamado BBQ. Misschien dat je de naam niet kent maar waarschijnlijk heb je zelf wel eens eerder gezien. Het zijn barbecues in de vorm van een ei. Oorspronkelijk komen ze uit Japan. Naarmate de tijd vorderde zijn ze steeds populairder geworden. Eerst vooral in de VS en de laatste jaren ook in Europa.

Waarom?

Er zijn een aantal redenen te bedenken waarom nou juist deze BBQ zo populair is. De basis is vrij simpel en werkt voor iedere kamado hetzelfde. Je stopt er houtskool onderin en dat maak je aan. Als dit geregeld is leg je de grillplaat er boven op en kun je aan de gang. Tot dit punt zijn er niet echt verschillen met een ‘gewone’ bbq.
Het grootste verschil is waarschijnlijk dat je hem helemaal kunt afsluiten. Dat heeft een aantal voordelen. De warmte blijft goed behouden maar ook de rook en daardoor krijg je die welkbekende barbecuesmaak. Naast dat de warmte goed behouden blijft doordat je hem kan afsluiten, is er nog een reden waarom de bbq goed warm blijft. De binnenkant van de kamado is namelijk gemaakt van keramiek. Keramiek heeft voor de bbq een goede eigenschap en dat is dat keramiek warmte heel goed kan vasthouden. Een soort dubbele warmte dus!

Wel moet ik er bij zeggen dat het niet echt rendabel is als je maar in of twee keer per jaar achter de bbq staat. In verhouding zijn ze vrij prijzig maar dat komt ook omdat ze lang meegaan en je er meer mee kunt dan een simpele hamburger bereiden. Mocht je barbecueën nou echt leuk vinden om te doen en kijk je er altijd weer naar uit dan moet je je misschien eens verdiepen in dit prachtige ei!