Vaccineren om te kunnen reizen

Vaccineren om te kunnen reizen

30 juni 2021 0 Door Berend

Vaccinaties zijn veel in het nieuws op het moment. Het klinkt alsof het jaren is geweest sinds er vaccinaties zijn geweest, maar dit is niet waar. Naast de specifieke leeftijden waarop mensen gevaccineerd worden, is het ook belangrijk om vaccinaties te krijgen wanneer je op reis gaat. Allen zo, kan iemand veilig de wereld bekijken.

Hoe werkt een vaccinatie?

Het komt vaak voor dat mensen wel hun vaccinatie halen, maar eigenlijk niet precies weten wat er gebeurt. Bij een vaccinatie krijgt iemand een deel van een bacterie of virus ingespoten via een naald. Het lichaam maakt op deze bacteriën of virussen antistoffen aan. Dit zorgt ervoor dat als iemand toch in contact komt met de ziekte, er minder last wordt ervaren. Het lichaam weet al wat er te wachten staat en welke antistoffen er gebruikt kunnen worden om weer beter te worden. Vaccinaties geven vrijwel een 100% bescherming zodat er minder tot geen kans is om ziek te worden. Wanneer iemand op reis wil, zijn er landen waarbij bepaalde vaccinaties verplicht zijn. Dit kan bijvoorbeeld zijn omdat die bepaalde ziekte weinig voorkomt in Nederland, waardoor iemand de antistoffen dus nog niet heeft. Het wordt aanbevolen om vier tot zes weken voor vertrek op een spreekuur te komen. De meeste vaccinaties horen ongeveer twee weken voor aankomst gedaan te worden, maar dit kan verschillen per vaccinatie.

Waarom vaccineren?

Nu duidelijk is wat een vaccinatie is, is er nog de vraag van waarom. Waarom hoor je je te laten vaccineren? Allereerst houdt een vaccinatie iemand gezond. Het werkt preventief tegen ziektes die in het vakantieland voor kunnen komen. Niemand vindt het leuk om ziek te zijn en dit kan voorkomen worden door een vaccinatie te halen. Want vaccinaties werken! Sommige mensen zullen zeggen dat vaccinaties een placebo effect hebben. In andere woorden, dat de vaccinatie niets doet, maar dat de persoon denkt dat zij gevaccineerd zijn en daardoor niet ziek zullen worden. Dit is niet zo. Vaccinaties werken en beschermen niet alleen deze generatie, maar ook de volgende generaties. Wanneer iedereen voor een bepaalde ziekte gevaccineerd wordt, zal het uiteindelijk uitgeroeid worden. Volgende generaties lopen daarom geen risico meer om eraan ziek te worden. Door een vaccinatie te krijgen, redt je dus levens! Het handigste voordeel, zeker voor de vakantievaccinaties, een vaccinatie halen is gratis. Er hoeft niet voor betaald te worden en het halen ervan duurt maar een paar minuten.

Door een vaccinatie te halen, kan dus iedereen veilig op vakantie en verder het leven door! Wie wil dat nou niet?